Chałka + szparagi? Powiem Wam szczerze - przepyszne! fot. Aga Murak/MetkaStudio
ŚWIETNY PRZEPIS

Co powiecie na chałkę z jajem, chrupiącymi szparagami i kremowym sosem holenderskim?

Pan Matusiak 2020-05-11 11:53:38

Oglądaliście na YouTube odcinek "DOŚWIADCZENIA KLIENTÓW CORAZ WAŻNIEJSZE"? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, bo jednym z gości jest kucharz Michał Toczyłowski. Odwiedziłem go na warszawskim Wilanowie w Cook Story by SAMSUNG. Co przygotował dla mnie i dla widzów? Chałkę z jajem poche, chrupiącymi szparagami i kremowym sosem holenderskim! Zna-ko-mi-te! Poniżej oryginalny przepis specjalnie dla Was! 

 

Składniki: 

12 zielonych szparagów
odrobina oliwy z oliwek
150 g masła
5 łyżek octu jabłkowego
1 posiekana szalotka
4 żółtka
sok z połowy cytryny
4 świeże jaja kurze z wolnego wybiegu
2 grube kromki chałki
garść świeżej kolendry, szczypiorku lub pietruszki
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania szparagów: opłucz je pod zimną bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie zamarynuj je w odrobinie oliwy (2-3 łyżki) i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw na bok na czas przygotowywania reszty składników. Teraz przygotuj sos: najpierw rozpuść masło – możesz je doprowadzić maksymalnie do 70°C, czyli tak, żeby było gorące, ale jeszcze nie wrzało i nie bąbelkowało. W tym czasie przygotuj redukcję z octu i szalotki – w garnuszku połącz 4 łyżki octu z posiekanymi szalotkami w proporcji 2:1 i gotuj do momentu, aż połowa płynu odparuje. Garnek wypełniony w 1/3 wodą wstaw na kuchenkę. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz moc do minimum, a na wierzchu postaw szklaną lub metalową miskę, tak by nie dotykała wody. W misce połącz żółtka, płyn z redukcji szalotki i octu, sok z cytryny oraz sól. Ubijaj wszystko powoli, na parze, dodając rozpuszczone masło. Tę czynność najlepiej wykonywać na cztery ręce. Sos będzie gotowy, gdy wtłoczysz już całe masło, a masa będzie jednolita, zarazem gęsta i lekko płynna. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do garnuszka po przygotowywaniu sosu dolej łyżkę octu i dokładnie wymieszaj, by ten połączył się z wodą. Moc pozostaw bez zmian – nie chcemy, by woda bulgotała, bo zniszczy strukturę jajek poche. Gdy na dnie pojawią się małe bąbelki, będzie to znak, by zacząć powoli wbijać jajka do środka. Jajko musi mieć dużo przestrzeni wokół siebie, więc jeśli mieszczą się tylko dwa, zrób je na dwa razy – inaczej jajka się skleją i nie wyjdą ładnie. Garnuszek przykryj pokrywką i sprawdzaj co jakiś czas czy woda nie zaczęła szaleć. Czas gotowania takich jaj to 2-3 minuty. W tym czasie możesz spokojnie przygotować chałkę i zgrillować szparagi. Rozgrzej mocno patelnię i wrzuć na nią kromki chałki. Trzymaj je dosłownie chwilę z każdej strony – chodzi o to, by była lekko rumiana i chrupiąca z zewnątrz. Gdy zdejmiesz chałkę, na tej samej patelni możesz śmiało przygotować szparagi. Przy dobrze rozgrzanej patelni wystarczy im 1,5 minuty z jednej strony. Gdy masz już wszystkie składniki, przygotuj talerze. Najpierw chałka, na niej zgrillowane szparagi, na szparagi jajka, a na koniec polej sowitą porcją kremowego sosu holenderskiego. Wierzch udekoruj listkami kolendry, a jeśli jej nie lubicie, nie szkodzi – równie dobrze możesz użyć szczypiorku czy pietruszki.

 

Zdjęcie i przepis pochodzi z książki "Sex&Cook Miłość od Kuchni" (Wydawnictwo Filo). Autorzy: Michał Toczyłowski i Dr. Robert Kowalczyk. 






Tagi:
# jan belcl#100cznia#adam bielecki#adam ringer#alice in chains#alicja jabłonowska#allegro#andrzej szajewski#antoine griezmann#arnold schwarzenegger#art#bartosz pilitowski#bartosz stawiarz#binge race#binge watching#biznes#bnp paribas#bytów#casey neistat#chanel#chris cornell#cillian murphy#clubhouse#costa coffee#court watch#crowdfunding#customer experience#customer journey map#daniel goleman#danijel subašić#dave phinney#david hogg#demokracja#dzieci#ec1#eddie vedder#edukacja#emma gonzales#facebook#fake influencer#filip#finn skarderud#firma#fitness#forks over knives#fran lebowitz#franciszek georgiew#freshmail#gabriel macht#gadające dredy#garbage designer#garnizon#gdańsk#green caffe nero#grzegorz mogilewski#grzybowo#gucci#hare kryszna#hellen downie#hotel saltic#house of cards#huel#hugo lloris#instagram#ivan perišić#ivan rakitić#jakub cyran#james wilks#Jamie oliver#janina bąk#janusz gołąb#jarosław kaczyński#jarosław kaczyński#jazz#julian hearn#kalifornia#kamil baj#kaszuby#kawa#kazimierz#kevin spacey#kołobrzeg#koronawirus#kraków#krzysiek zalewski#krzysztof gonciarz#krzysztof pakulec#krzysztof wielicki#książe harry#kuba łukaszewski#kupa#kylian mbappé#łódź#linkedin#luka modrić#lumix s5#maciej lewiński#maciej orłoś#mads mikkelsen#mapa podróży klienta#marcel woźniak#march for our lives#mariusz łodyga#marketing#martin scorsese#mateusz grzesiak#mediamarket24#meghan markle#michał toczyłowski#minionki#mirosław pietruszka#mokotów#morten lund#nadir dendoune#nanga parbat#negocjacje#netflix#nirvana#nova dolna#ola bogusławska#ola więcka#opener festival#orin swift#other art#parkland#patricia gucci#patrick adams#patronite#patrycja załuska#patryk wojciechowski#paul pogba#paweł sala#paweł sito#paweł tkaczyk#peaky blinders#pearl jam#personal digital curator#pharrell williams#phi concept#piotr kamecki#piotr smogór#pis#podenco#polandrock festival#porn hub#postanowienia#powstanie warszawskie#pszczelarium#quentin tarantino#radiospacja#radzka#rahim blak#ready_#ricky gervais#rodo#rodzina#rysy#saas#saltic bike academy#see bloggers#simplicity designer#social media#social tigers#socjomania#soundgarden#soundrive fest#starbucks#start up#stefan tompson#steven knight#strajk kobiet#strajk przedsiębiorców#stuart diamond#swps#sylwester wardęga#synagoga izaaka#sztuka#tata#tatry#teatr palladium#ted kaczynski#ted sarandos#the game changers#tomek mackiewicz#tomek palak#trójmiasto#triangulacja#twitter#tyrmand#unskilledworker#w garniturach#warszawa#whois#wilk z wall street#wine taste#wino#wojtek mazolewski#work life balance#wspinaczka#x summit#youtube#yuval noah harari #zakopane#zakupy internetowe#zapiecek#zarządzanie#zawody przyszłości#zbigniew martyka#zdrowie#zuza skalska