Co powiecie na chałkę z jajem, chrupiącymi szparagami i kremowym sosem holenderskim?
Oglądaliście na YouTube odcinek "DOŚWIADCZENIA KLIENTÓW CORAZ WAŻNIEJSZE"? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, bo jednym z gości jest kucharz Michał Toczyłowski. Odwiedziłem go na warszawskim Wilanowie w Cook Story by SAMSUNG. Co przygotował dla mnie i dla widzów? Chałkę z jajem poche, chrupiącymi szparagami i kremowym sosem holenderskim! Zna-ko-mi-te! Poniżej oryginalny przepis specjalnie dla Was!
Składniki:
12 zielonych szparagów
odrobina oliwy z oliwek
150 g masła
5 łyżek octu jabłkowego
1 posiekana szalotka
4 żółtka
sok z połowy cytryny
4 świeże jaja kurze z wolnego wybiegu
2 grube kromki chałki
garść świeżej kolendry, szczypiorku lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania szparagów: opłucz je pod zimną bieżącą wodą i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie zamarynuj je w odrobinie oliwy (2-3 łyżki) i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw na bok na czas przygotowywania reszty składników. Teraz przygotuj sos: najpierw rozpuść masło – możesz je doprowadzić maksymalnie do 70°C, czyli tak, żeby było gorące, ale jeszcze nie wrzało i nie bąbelkowało. W tym czasie przygotuj redukcję z octu i szalotki – w garnuszku połącz 4 łyżki octu z posiekanymi szalotkami w proporcji 2:1 i gotuj do momentu, aż połowa płynu odparuje. Garnek wypełniony w 1/3 wodą wstaw na kuchenkę. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz moc do minimum, a na wierzchu postaw szklaną lub metalową miskę, tak by nie dotykała wody. W misce połącz żółtka, płyn z redukcji szalotki i octu, sok z cytryny oraz sól. Ubijaj wszystko powoli, na parze, dodając rozpuszczone masło. Tę czynność najlepiej wykonywać na cztery ręce. Sos będzie gotowy, gdy wtłoczysz już całe masło, a masa będzie jednolita, zarazem gęsta i lekko płynna. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do garnuszka po przygotowywaniu sosu dolej łyżkę octu i dokładnie wymieszaj, by ten połączył się z wodą. Moc pozostaw bez zmian – nie chcemy, by woda bulgotała, bo zniszczy strukturę jajek poche. Gdy na dnie pojawią się małe bąbelki, będzie to znak, by zacząć powoli wbijać jajka do środka. Jajko musi mieć dużo przestrzeni wokół siebie, więc jeśli mieszczą się tylko dwa, zrób je na dwa razy – inaczej jajka się skleją i nie wyjdą ładnie. Garnuszek przykryj pokrywką i sprawdzaj co jakiś czas czy woda nie zaczęła szaleć. Czas gotowania takich jaj to 2-3 minuty. W tym czasie możesz spokojnie przygotować chałkę i zgrillować szparagi. Rozgrzej mocno patelnię i wrzuć na nią kromki chałki. Trzymaj je dosłownie chwilę z każdej strony – chodzi o to, by była lekko rumiana i chrupiąca z zewnątrz. Gdy zdejmiesz chałkę, na tej samej patelni możesz śmiało przygotować szparagi. Przy dobrze rozgrzanej patelni wystarczy im 1,5 minuty z jednej strony. Gdy masz już wszystkie składniki, przygotuj talerze. Najpierw chałka, na niej zgrillowane szparagi, na szparagi jajka, a na koniec polej sowitą porcją kremowego sosu holenderskiego. Wierzch udekoruj listkami kolendry, a jeśli jej nie lubicie, nie szkodzi – równie dobrze możesz użyć szczypiorku czy pietruszki.
Zdjęcie i przepis pochodzi z książki "Sex&Cook Miłość od Kuchni" (Wydawnictwo Filo). Autorzy: Michał Toczyłowski i Dr. Robert Kowalczyk.
-
Lester Marks - kolekcjoner, który zamienia dom w muzeum sztuki współczesnej
-
Mam super moce! Dzwoń pod dziewięć dziewięć osiem!
-
Już w kinach! Historia Filipa, polskiego Żyda, który przeżył nazizm we Frankfurcie!
-
Kiedy przyjdzie piąta i dziesiąta fala - na dobre przerzucę się na VINIFY-a!
-
Postanowiłem kupić psa i... spłynął na mnie spory hejt!